Triunghiul Sacru al Spiritualitatii Rupestre Romanesti
  • 23
  • 04
Crucea Dorintelor - Manastirea Cetatuia Negru Voda

Triunghiul Sacru al Spiritualitatii Rupestre Romanesti

2 zile pe urmele spiritualitatii rupestre la poalele Muscelului

Daca sti sa-L pui pe Dumnezeu in tot ceea ce faci, Il vei gasi in tot ceea ce ti se intampla… (Fericitul Vladimir Ghika)

Asa am simtit sa organizam o drumetie de week-end pe carari muscelene, avand in plan cateva obiective turistice si de cult, fara sa ne dam seama ca planul lui Dumnezeu cu noi era mult mai mare. In acest timp petrecut la poalele Muscelului, am simtit gandurile noastre mai aproape de cer, energia pozitiva ne-a invaluit la fiecare pas si ne-a oferit curaj visurilor, iar frica s-a risipit asemenea unui nor de ceata. Pasind pe urmele spiritualitatii, starea de implinire interioara, ce ne-a insotit pe tot parcursul mini-vacantei, ne-a facut sa uitam complet de problemele cotidiene.

Vedere de la Manastirea Cetatuia Negru Voda din Muscel-Arges

Orasul Campulung Muscel, Arges, te asteapta pentru a descoperi peisajele deosebite de la baza Muntilor Iezer si pentru a te introduce in spiritualitatea crestina prin cele 3 manastiri rupestre, sapate in munti cu sute de ani in urma, formand ceea ce numim astazi: triunghiul sacru al crestinismului romanesc .
Poti sa ajungi aici pornind din Pitesti (54km), Ploiesti (116km) sau Brasov (84km). Noi am venit din Bucuresti, prin Targoviste, trecand de satul Voinesti, recunoscut pentru pomii fructiferi si merele de calitate. Te poti opri sa cumperii cateva fructe, apoi poti continua drumul spre Campulung.

Manastirea Cetatuia Negru Voda

Manastirea Cetatuia Negru Voda

Manastirea se afla intre satele Cetatuia si Cotenesti, la  22 km de Campulung Muscel. Aflata la o altitudine de 881m, aceasta dateaza din secolul XIV. Sa ajungi la manastire, parcurgi un traseu vreme de un ceas, urcand pe un drum serpuit, ocolind bolovani slefuiti din piatra si pereti stancosi.
Te poti odihni pe bancutele atent asezate langa lacasurile de rugaciune, 12 la numar, de-a lungul potecii. La doar cativa metri de manastire, poti admira ultima stanca de pe partea stanga, ce are o cruce in varf.
Se spune ca piatra a fost asezata de Negru –Voda, iar stanca de la baza poarta denumirea de “masa lui Mihai Viteazul“.

 

Stanca lui Negru Voda - Masa lui Mihai Viteazul

Stanca lui Negru Voda – Masa lui Mihai Viteazul

 

Dupa ce pasesti in curtea manastirii, vei fi surprins de o lumina aparte si cuprins de liniste interioara. Noi ne-am simtit mai aproape de cer si am fost uimiti de privelistea din jurul lacasului de cult.

 

Manastirea Cetatuia Negru Voda Manastirea Cetatuia Negru Voda
Manastirea Cetatuia Negru Voda Manastirea Cetatuia Negru Voda

 

In stanga, regasesti biserica rupestra din pestera, lunga de 12 m, lata de 4 m si inalta de 3 m.
Manastirea a fost sapata intr-un megalit de stanca, fiind un refugiu pentru domnitorul Tarii Romanesti, Negru-Voda, prin pestera ascunsa numita “Pestera lui Negru-Voda”.

Schitul Cetatuia Negru Voda din Muscel-Arges

Locul te imbie la rugaciune, iar caldura lumanarilor aprinse continuu iti creaza un cadru perfect de regasire interioara. Aici minunile nu se opresc sa apara, in interiorul locasului din pestera izvoraste un firicel de apa in fiecare an intre sarbatoarile Izvorul Tamaduirii si Adormirea Maicii Domnului.

Altar in Chilia rupestra- Manastirea Cetatuia Negru Voda Muscel Arges Romania

Altar in Chilia Rupestra

Candele in Altar

 

Biserica de lemn, in stil maramuresean, cu 2 altare (ortodox si catolic), avand 2 hramuri: “Adormirea Maicii Domnului” si “Izvorul Tamaduirii”

 

Racla cu moastele lui Ioanichie cel Nou de la Muscel

Racla cu moastele lui Ioanichie cel Nou de la Muscel

Prin dreapta manastirii, drumul duce, printre asezamintele monahale, catre Crucea Dorintelor, un loc de o intensitate spirituala mare, unde poti admira Valea Dambovitei.

Crucea Dorintelor - Manastirea Cetatuia Negru Voda

Crucea Dorintelor – Manastirea Cetatuia Negru Voda

Opreste-te pentru a cunoaste “Pestera Sfantului”, locul sapat in stanca. Aici au trait pustnicii de-a lungul vremurilor.
Legenda spune ca pe aceste locuri a existat cea mai veche cetate geto-dacica la Sud de Carpati, in timpul ocupatiei romane.

 

Manastirea Namaiesti

Manastirea Namaiesti Muscel Arges

Ne-am continuat drumul spre cel de-al doilea obiectiv, Manastirea Namaiesti, situata la 5km de orasul Campulung. Manastirea este asezata in satul Namaiesti, la o altitudine de 765m si dateaza din sec al  XIV-lea. Panta pe care trebuie sa o urci pentru a ajunge la manastire te provoaca sa iti inaltati simturile spre cele sfinte si sa lasi in urma un cadru pitoresc ce poate fi surprins splendid, de sus. Cu cele 2 hramuri: “Intrarea in biserica a Sfintei Fecioare Maria” si “Izvorul Tamaduirii”, sfantul locas te astepta sa depui rugaciune la icoana facatoare de minuni.

Manastirea Namaiesti Muscel Arges

 

Icoana o intruchipeaza pe Fecioara Maria cu pruncul in brate. Legenda spune ca aceasta icoana a fost pictata de Sf. Luca si adusa aici de Sf. Andrei, in misiunea sa de a propopavadui Evanghelia. Sf. Andrei a ajuns in aceste locuri, unde credea ca in grota traieste un slujitor al zeului Zalmoxes. Nu a gasit pe nimeni si le-a spus celor care-l insoteau “Nemo est” (Nu este nimeni), de unde provine si numele de Namaiesti. La acea vreme, Sf. Andrei a coborat icoana in grota, in locul aproximativ in care se regaseste si astazi.

 

 

In curtea manastirii se afla un muzeu si o biblioteca. In spatele manastirii curge Izvorul Tamaduirii, un loc binecuvantat aflat sub o salcie pletoasa, unde apa are un gust deosebit.

Izvorul Tamaduirii Manastirea Namaiesti

Izvorul Tamaduirii Manastirea Namaiesti

Izvorul Tamaduirii Manastirea Namaiesti

 

Casa Memoriala a lui George Topirceanu

Langa manastirea Namaiesti, nu ocoli Casa Memoriala a scriitorului George Topirceanu, o casa tipic musceleana. Poti descoperi aici manuscrisuri, volume originale de poezii, documente din viata poetului, fluierul acestuia, tabloul portret al sotiei, dar si o scrisoare emotionanta ce i-a fost adresata fiintei iubite.

Casa Memoriala a lui George Topirceanu

Casa Memoriala a lui George Topirceanu

 

Manastirea Corbii de Piatra

Pentru a incheia triunghiul crestin inceput cu cele 2 manastiri prezentate mai sus, pornim cu inima smerita si sufletul in rugaciune catre cea de a treia manastire din circuitul nostru. Din Campulung pana la Manastirea Corbii de Piatra sunt 35 km. In satul Jgheaburi, se lasa descoperita, la poalele unei stanci masive, manastirea ce dateaza din sec XIV, cu cea mai veche pictura din Tara Romaneasca, cunoscuta drept o vatra ascetica romaneasca.

Manastirea Corbii de Piatra

Manastirea Corbii de Piatra

Picturile din interiorul bisericii si existenta hramului dublu (“Adormirea Maicii Domnului” si “Sf Apostoli Petru si Pavel”) sunt asociate perioadei bizantine, sec X. Manastirea are 2 altare ortodoxe in acelasi naos, ceea ce o face unica in Romania, fiind si prima manastire de calugarite din tara. Acest sfant locas a fost inchinat domnitorului Neagoe Basarab.

 

Manastirea Corbii de Piatra Altar

Manastirea Corbii de Piatra Altar

 

In stanga manastirii, scarile improvizate din lemn urca deasupra satului intr-o poienita de poveste, de unde nu veti dori sa mai plecati.

Manastirea Corbii de Piatra

 

Crucea de pe Manastirea Corbii de Piatra

Manastirea Corbii de Piatra

Manastirea Corbii de Piatra

Cobori din poienita inalta in gradina curtii mamei Uta, un loc de legenda cu o incarcatura istorica pe care nu ai voie sa o pierzi. Culoarea albastrului de Voronet, in care este imbracata casa, vibreaza pe sunetul cascadei, inalta de 8 metri, din spatele gradinii. Stanca imensa ce imbratiseaza cascada ii face loc luminii sa invadeze acest loc de mister. Legenda aminteste de faimosii uriasi, aflati aici inainte de Marele Potop. Pe peretele de gresie, in stanga, se poate observa corpul unui urias, iar in dreapta, figura unei oi imense. Lumina ochilor mamei Uta s-a stins in 2014, dar amintirea ei ramane vesnica prin povestile relatate de fiica acesteia.

 

Zona Voina – Cabana Cuca

Zona Muscelului ofera atat energie spirituala la nivel inalt prin cele 3 manastiri rupestre, cat si o zona turistica cu trasee montane deosebite ce completeaza o poveste greu de uitat. Dupa o zi atat de frumoasa, petrecuta in spatiul rugaciunii si al regasirii de sine, poti ramane peste noapte in Zona Voina, aflata la 20km de orasul Campulung Muscel. Faci un popas la Barajul Rausor (14km de oras) aflat pe raul Targului, unde privelistea pomilor infloriti si a crestelor montane din departare opresc timpul in loc. Inca 6 km de la baraj, Cabana Cristina iti ofera posibilitatea de a ramane peste noapte. Ai multe optiuni de cazare in oras sau spre Cabana Voina, noi, de exemplu, am preferat sa stam in inima muntilor, acolo unde semnalul telefonului piere in fata naturii, iar sunetul urban este oprit de crestele muntilor impunatori.

Cabana Cuca Cabana Cuca

 

De la Cabana Voina (altit.983m) poti porni pe jos inca 4 km spre Cabana Cuca (altit.1.175m), intr-un cadru parca rupt din Rai. Susurul paraului Lespezi te insoteste pana la destinatie, vuietul cascadelor, peisajele montane inconjuratoare, dar si poienitele cu branduse si flori de munte au facut din sejurul nostru un spectacol natural. Aici vremea nu se masoara in minute, trilurile pasarelelor formeaza cele mai frumoase note muzicale, iar energia cu care te incarca acest loc te urmareste mult timp dupa intoarcerea acasa. Bei un ceai sau o cafea la masuta asezata, cu grija, pe malul paraului Lespezi din spatele Cabanei Cuca, lasand timpul sa curga, in voia apei, peste pietrele adunate in gandurile tale si iti dai frau liber inimii sa se bucure in ritmul ei. De la Cabana Cuca , traseele pot continua spre Vf. Papusa (2.391m), Vf. Iezer (2.463m), Plaiul lui Patru sau Valea Batrana.

Barajul Rausor Muscel-Arges

Barajul Rausor Muscel-Arges

 

Culoarul Rucar-Bran

Pentru drumul spre casa am ales traseul Rucar-Bran-Valea Prahovei. Momentul zilei in care am ajuns in zona Rucar a fost ales cu grija de divinitate. Soarele se ascundea dupa varfurile Muntilor Bucegi, parca jucandu-se cu aparatul nostru foto. Invitatul de onoare al serii a fost luna plina. Nu exista cuvinte pentru a descrie imaginea astrului ceresc din ochii nostri. In acele momente de amurg, casele risipite din valea Branului se inundau de lumina rosiatica a apusului de soare, in timp ce luna magica de pe cer isi intra in drepturi stralucind din ce in ce mai puternic. Cuvintele alese, pentru a descrie atmosfera, sunt umile in fata fotografiilor surprinse, pe care vi le daruim.

Culoarul Rucar Bran

Muntii Bucegi in amurg

Culoarul Rucar Bran

Culoarul Rucar Bran

Culoarul Rucar Bran

Culoarul Rucar Bran

Excursia noastra nu a fost intamplatoare, cum nimic in viata nu apare fara un motiv. Cifra 3, fiind simbol al divinitatii, ne-a deschis inca o pagina frumoasa a tarii noastre, ne-a aratat cat de armonios se impletesc iubirea, smerenia si natura surprinsa la temelia crestinismului, dupa cum spune si citatul biblic:  “Căci acolo unde sînt doi sau trei adunaţi în Numele Meu, sînt şi Eu în mijlocul lor”(Matei18:20)

 

Flag Counter

Summary
Triunghiul Sacru al Spiritualitatii Rupestre Romanesti
Article Name
Triunghiul Sacru al Spiritualitatii Rupestre Romanesti
Description
2 zile pe urmele spiritualitatii rupestre la poalele Muscelului
Author
Publisher Name
Nelstill Media Production
Publisher Logo

Comments (0)

Leave a reply

Should you ever have a question, please dont hesitate to send a message or reach out on our social media.

More News
Tururi Virtuale 360
  • 19 Jan 2017
  • 0
Tururi Virtuale 360 Tehnologie moderna de prezentare interactiva virtuala cu ajutorul imaginilor panoramice. Vrei sa iti atragi clienti noi? Pune-ti in valoare locatia profitand acum...
Sfantu Gheorghe Sarbatoare Hram
  • 5 Aug 2018
  • 0
Sfantu Gheorghe – Where Delta kisses the Sea There is a single village on the Romanian seaside is called Sfantu Gheorghe, where you will encounter...
wedding-day
  • 12 Oct 2016
  • 0
Ziua nuntii … una dintre cele mai importante momente din viata. Daca alegeti sa sarbatorim impreuna acest eveniment ramaneti cu imagini ce taie rasuflarea oricui....